Efficiënt

Efficiënt

Door hun ongeëvenaarde flexibiliteit zijn touringcars van cruciaal belang voor openbaar vervoer, toerisme, energiebesparingen, milieubehoud, verkeersveiligheid, mobiliteit en economie. Geen enkel ander middel voor collectief personenvervoer speelt tegelijkertijd een sleutelrol op al deze terreinen.

De ruggegraat van het Openbaar vervoer

Opsplitsing van middelen voor collectief personenvervoer. Bussen en touringcars vertegenwoordigen 55 % van het Europese openbaar vervoer, terwijl treinen, trams en metro‘s samen goed zijn voor 45 %.

In Europa maken de Scandinaviërs het meeste gebruik van bussen en touringcars, gevolgd door Oostenrijkers en Italianen. Elke Deen legt jaarlijks gemiddeld 2100 km per bus en touringcar af.

In Spanje nam de vraag naar busvervoer de afgelopen 10 jaar jaarlijks met 3 % toe.

In Frankrijk worden elk jaar meer dan 1,1 miljard mensen per bus en touringcar vervoerd.

In Turkije verplaatst 95 % van alle passagiers zich over de weg; de helft daarvan per bus en touringcar.

In 2007 legden Amerikanen meer dan 10,3 miljard ritten met het openbaar vervoer af; dat is het hoogste cijfer in 50 jaar. Gemiddeld zijn de Amerikaanse touringcars jaarlijks goed voor 751 miljoen ritten.

Bijdrage aan de gemeenschap

Met miljarden dag- en weekendexcursies, schoolreizen en vakanties naar diverse bestemmingen helpen touringcars een essentieel inkomen te verschaffen aan tal van toeristische en afgelegen gebieden.

Uit cijfers blijkt dat toeristen die per touringcar reizen op hun bestemming minstens 40 % meer geld uitgeven dan andere toeristen.

In de VS genereert de overnachting van één touringcar zoveel als 11.660 USD voor de plaatselijke economie. De vraag van Amerikaanse busreizigers en toeristen is jaarlijks goed voor meer dan 55 miljard USD aan economische transacties.

In Canada wordt tijdens een busreis op elke bestemming tussen 6000 en 12.000 USD per nacht uitgegeven, wat een enorme ondersteuning betekent voor de plaatselijke evenementen, restaurants, winkels en hotels.

In Duitsland besteedt elke toerist die tijdens zijn vakantie per touringcar reist dagelijks gemiddeld €75.

In het VK wordt er jaarlijks vanuit de bussector £2,35 miljard USD in de economie gepompt.

Miljoenen arbeidsplaatsen

Touringcars en OV-bussen zorgen voor miljoenen arbeidsplaatsen. Touringcars en OV-bussen zijn niet alleen de ruggengraat van het openbaar vervoer en toerisme; ze zorgen ook voor miljoenen gekwalificeerde arbeidsplaatsen. Bovendien hangen heel wat andere arbeidsplaatsen indirect van het bus- en touringcarvervoer af, zoals de reis- en toeristische sector, restaurants, hotels, enz.

De private bussector is in de VS en Canada goed voor 118.000 arbeidsplaatsen. Gemiddeld biedt een Amerikaanse en Canadese busonderneming 34 arbeidsplaatsen of 3,5 arbeidsplaatsen per bus aan. In de VS creëren de sectoren voor busreizen en busvervoer samen werkgelegenheid voor meer dan 792.000 mensen. In de sector voor openbaar vervoer zijn meer dan 360.000 mensen tewerkgesteld. Eén arbeidsplaats in de bus- en touringcarsector genereert in de VS 3 tot 3,5 bijkomende arbeidsplaatsen in partnersectoren.

In Europa stellen bus- en touringcarvervoerders meer dan twee miljoen bestuurders, technici, boekhouders en marketingexperts te werk. Toonaangevende bus- en touringcarconstructeurs en hun partners in Europa hebben ongeveer 700.000 werknemers in dienst om voertuigonderdelen te produceren, bussen en touringcars te verkopen, te verzekeren of te inspecteren. In heel Europa hangen ongeveer 7,5 miljoen arbeidsplaatsen rechtstreeks of onrechtstreeks van de bus- en touringcarsector af.

De bevordering van collectief vervoer per bus en touringcar zorgt tegelijkertijd voor meer arbeidsplaatsen, een schoner milieu, veiliger verkeer, en een betere sociale cohesie en rechtvaardigheid