Betaalbaar

Betaalbaar

Touringcars zijn het meest kosteneffectieve en economisch gezonde middel voor personenvervoer. Reizen per trein is vaak twee keer zo duur als reizen per bus, terwijl reizen per auto bijna drie keer zo duur is.

Meest betaalbare vervoermiddel

In het VK kost het twee keer meer om met de auto van Londen naar Manchester te rijden (£60) dan met de bus (£23). De kostprijs per persoon voor een rit van Edinburgh naar Oxford bedraagt met de auto £114 en met de trein £91 ten opzichte van amper £57 met de bus.

Volledige dekking van infrastructuurkosten

Overigens betalen in de meeste Europese landen touringcars tussen 1,5 en 2 keer meer via allerhande belastingen en lasten zoals ouringcargerelateerde overheidsuitgaven, waaronder investeringen in nieuwe wegen en het onderhoud van bestaande wegen.

De beste kosteneffectiviteit

In Europa is het openbaar vervoer dat door private vervoerders wordt verstrekt uitermate kosteneffectief. Volgens de Europese Commissie heeft iedereen voordeel bij een gereguleerde concurrentie.

In de VS zorgen touringcars ervoor dat miljoenen Amerikanen zich op kosteneffectieve wijze kunnen verplaatsen met nagenoeg geen kosten voor de belastingbetaler, terwijl andere vervoersectoren jaarlijks miljarden dollars staatssteun ontvangen.

In de VS is het private commerciële busvervoer goed voor slechts 0,06 USD aan overheidssubsidies per passagiersrit, terwijl het lokale openbaar vervoer (stedelijk vervoer) 0,77 USD per passagiersrit, de commerciële luchtvaartondernemingen 4,32 USD per passagiersrit en Amtrak, de Amerikaanse spoorwegmaatschappij, 46,06 USD per passagierstrip ontvingen.